Hello,
spędzałam w Pradze długi weekend i polecam to miasto jest super ! Do zwiedzania jest tyle, że można od rana do nocy sie włoczyc po mieście.
Odradzam tylko jeżdżenie na gape bo spotkanie z kanarami trzepie po kieszeni:(
Z roczarowań to na pewno zegar na praskim rynku.
Muzeum seksu też spoko, ale jest tam tez sado-maso itp
:) generalnie weekend w Pradze nalezal do bardzo udanych

A na wakacje 1-dniowe? ;p Moja rodzinka chce w najbliższym czasie (już od roku, więc może nie aż tak najbliższym...) odwiedzić Pragę, ale tylko na jeden dzień (ewentualnie z 1 noclegiem). Problem tylko w tym, że w tak krótkim czasie nie da się zobaczyć wszystkiego a każdy poleca co innego. Co Wam się najbardziej w Pradze podobało?
I jeszcze jedno - obiło mi się o uszy, że trzeba tam na drogach coś wykupić, wiecie może co?

Jak dla mnie: Hradczany ---> Mała Strana ---> Most Karola ---> Rynek Starego Miasta
Zobaczysz po drodze wszystkie najważniejsze rzeczy.
Nie wiem co masz na myśli, mówiąc, że coś trzeba wykupić. Są jakieś karnety na pakiet zabytków ;) Np. Złota Uliczka + katedra św. Wita czy coś w tym rodzaju. Z tego co wiem, ceny są wysokie. Po którejś godzinie (18?) wstępu są darmowe :)

Witam.
Tak, w jeden dzień da się zrobić tą trasę - Hradczany zajmują trochę czasu ale naprawdę warto, szczególnie dla katedry. Chociaż zwiedzanie wnętrz pałacu ( w podstawowej cenie biletu) może trochę rozczarować- bo nie ma nigdzie opisów tego , co się zwiedza! Niesamowite-ale prawdziwe. Ja się zorientowałam, że jestem w tym słynnym pokoju, z którzego wyrzucono ludzi przez okno tylko przypadkiem - usłyszalam rozmowę innych turystów. Żenada!
RSS